Fra Tirana til TitoAlbanien og det forhenværende Jugoslavien

Apollo i samarbejde med
Rejs fra Tirana i Albanien, som længe var et af verdens mest isolerede kommunistiske lande og frem til Ohrids strande i Nordmakedonien, og derefter videre via Kosovos bjerge til Montenegros adriaterhavskyst. Det bliver en uge med stor variation i natur, med hovedstæder, bjergsbyer, søer og hav. Rejsen går gennem historiens vingesus, med mørke perioder og en lys fremtid. Alle vores sanser mættes med forskellige religioner, lækre måltider og drikkevarer - samts UNESCO Verdensarvs-pladser i alle fire lande.

HØJDEPUNKTER

 • Historiske Berat
 • Ohridsøen med klostre, kirker og både
 • Det serbisk-ortodokse kloster Decani i Kosovo
 • Virpazar, bådfærd på fuglesø
 • Tradita, traditionelt bosted og maden i Albanien

REJSEFAKTA

Lande: Nordmakedonien, Albanien, Montenegro, Kosovo

REJSETYPE: Rundrejse

Rejselængde : 8 dage

Gruppens størrelse: 20-26 personer

Visum kræves: Nej

I alle vores rejser indgår

 • Skandinavisk-talende TEMA-rejseledere
 • Nøje udvalgte fly og hoteller
 • Udvalgte måltider
 • Entreudgifter ifølge program
 • Tryghed med rejsegaranti

Vigtigt om rejsen

Dagsprogram
2021

Dag 1 - Velkommen til Tirana.

Nu begynder din rejse i såvel tid som rum. Under bare en uges rundrejse oplever du fire Balkanlande, der byder på en sammenblanding af byer, vild og bjergrig natur samt søer og hav. Af og til kommer vi til steder, hvor du oplever at tiden er stået stille. På andre pladser er driftigheden og fremtidstroen to katalysatorer.

Rejsen begynder i Albanien, hvor vi lander på Tirana Mother Theresa Airport. Landet var længe et af verdens mest lukkede lande. Fra slutningen af 2. Verdenskrig og frem til kommunismens fald i 1991, var det ikke mange rejser som blev tilladt, hverken ud- eller indrejser. Idag er situationen anderledes og man rejser uden problemer frem og tilbage over grænsen, om end der ved grænsekontrollerne kan opstå køer og ventetid.   

Du møder din rejseleder i lufthavnen. Fra lufthavnen kører vi til vores hotel i byen. 

Om aftenen bydes vi på velkomstmiddag.  

Dag 2 - Albaniens UNESCO Verdensarv Berat.  

Efter morgenmaden opdager vi lidt mere af Tirana, med blandt andet udsigten fra Martyrernes begravelsesplads. Meget af arkitekturen fremviser påvirkningen fra den kommunistiske æra. Men borgmesteren Edi Rama, som oprindeligt er kunstner, har indledt et initiativ med at komme farve på byen og hele Albanien. Flere bygninger er malede i lyse farver, som stedvist henleder tankerne til Mexico. Det måske mest iøjefaldende er et grønt hus malet med massevis af pile, som alle peger mod Vest.  

Vi tager til Skanderbegtorvet, hvor vi finder det interessante nationalmuseum, der indgiver os et godt overblik over Albaniens kultur og historie fra fortid til nutid. Derefter besøger vi det, som visse kalder Balkan's ældste hus, Sali Shijaku-huset. Det er et strålende eksempel på en traditionel Konak fra den Osmanniske periode, deromgives af en smuk have. Bygningen er de seneste 300 år anvendt som miltitær kontor, sygehus og siden som kvindefængsel. Den nuværende ejer er den albanske kunstner Sali Shijaku, som har indrettet et galleri med en stor samling impressionistiske og socialrealistiske kunstværker. Frokosten indtages i Blloku, hovedstadens mest populære restaurantområde. Først efter kommunismens fald fik Tirana-boerne bevidne den luksus, som Hoxha familien levede i, mens landets øvrige befolkning blev fattigere og fattigere. I starten af 2000-årene renoveredes bykernen og Blloku udvikledes til Tirana-boernes foretrukne restaurant- og barkvarter. 

Derpå kører vi fra Tirana til Berat, som er en by indsvøbt i historie, legender og atmosfære. Den er en af landets store seværdigheder, og mange anser byen som højdepunktet for deres Albaniens rejse. Og det er ikke overraskende at byen blev udnævnt til UNESCO Verdensarv i 2008. Berat har tilnavnet "Byen med de 1000 vinduer", og de mest bemærkelsesværdige er de hvidkalkede osmanniske huse, som nærmest klatrer op langs skråningen mod fæstningen på højden. Allerede under 300-tallet f.Kr. byggedes her en fæstning som fik navnet Antipatrea. Vi går ad blankslidte brostensgader blandt middelalderlige huse og bydes på udsigt over hustage, minareter og Tomorri's sneklædte tinde.   

Vi bor på et charmerende hotel i de gamle bydele. Her er alle rum forskellige fra hinanden, men atmosfæren og de fantastiske værter gør besøget mindesværdigt.   

Dag 3 - Via Egnatia til Nordmakedonien.  

Vi forlader Albanien ad den gamle romerske hovedvej, Via Egnatia, som forbandt Durres og Konstantinopel. Vejen byggedes under 200-tallet f.Kr. og spillede en vigtig rolle i både romerrigets- og det efterfølgende Bysantinske riges historie.  

Næste land at opdage er Nordmakedonien. Af lokalpatriotiske og nationalistiske årsager omgærdedes landets navn af konflikt, specielt med Grækenland. Nu har man nået en løsning, så landets officielle navn er Nordmakedonien. Så snart vi har passeret grænsen Syd for Ohrid søen, kommer vi ind i Galicica National parken, hvor vi finder Skt. Naum klostret omgivet af idyl. Her spiser vi en makedonsk frokost ned til vandkanten, og hører derefter mere om den hellige Naum og hans mirakler.  

Om eftermiddagen, undervejs til Ohrid by hvor vi skal bo de næste to nætter, passerer vi den spændende ben-bugt ved Gradiste halvøen. Her fandtes allerede fra 1200 f.Kr. et stenaldersamfund bygget på pæle i Ohrid søens fiskerige vand. Områdets natur og kultur har ledt til at regionen har opnåets UNESCO's Verdensarv's udmærkelse.  

Vel fremme i Ohrid checker vi ind på vores hotel, der ligger langs strandpromenaden.  

Dag 4 - Ohridsøen.  

Denne dag bruger vi hele dagen i Ohrid, og udnytter vores centralt placerede hotel som udgangspunkt for vandring rundt omkring i byen, der siges at have en kirke for hver dag i året. Alle disse kirker har ledt til, at byen har fået tilnavnet Europas Jerusalem. Vi begrænser os dog lidt, og fokuserer på et par af disse kirker, specielt den imponerende Sofiakirke, som er Ohrids kathedral. Også Skt. Panteleimon og Johanneskirken ved Kaneos frister med såvel arkitektur, freskomalerier og enestående beliggenhed. Til vandringen anbefales gode kondisko, men afhængigt af vejret kan det også være en ide at medbringe badetøj til et dyp i søen.  

Eftermiddagen og aftenen er fri til egne eventyr, og bagefter den fælles vandring kan det være passende at stoppe ved en strand eller en cafe ved vandet, for sidenhen at enten vandre tilbage til hotellet, eller at tage en båd retur.  

Dag 5 - Fra Justiniani Prima til Justiniani Secunda.  

Den romerske kejser Justinian d. 1 grundlagde to byer i regionen med sit eget navn, og under dagens løb udforsker vi dem begge i rigtig rækkefølge. Efter morgenmad forlader vi Ohrids strande og begiver os til landets hovedstad Skopje, Moder Theresas fødeby. Og hun ville sikkert være stolt over det hyggelige og gæstvenlige indtryk som Skopje indgiver. Byen fascinerer med sin varierende arkitektur og vi besøger de gamle muslimske kvarterer med basaaren samt det moderne Skopje ved floden Vardar.   

Vi spiser frokost på en traditionel restaurant og fortsætter derefter til Kosovo, som er det nyeste selvstændige land i Europa. Landets selvstændighed er omstridt, men alle de Skandinaviske lande har anerkendt landet. Kosovo er geografisk set et lille land, og dets befolkningstal angives til ca. 1,7 mio. Vi tager en tur rundt i hovedstaden Pristina, hvor vi også tilbringer natten på et centralt beliggende hotel. Du kan under aftenens løb opleve mere af byen på egen hånd. Den unge selvstændighed markeres med det farverige Newborn-monument. Andre bemærkelsesværdige statuer i byen er af Mother Theresa og Bill Clinton.  

Dag 6 - Verdensarvs kloster i Kosovo og bjerge i Montenegro.  

Også idag færdes vi i to lande. Om formiddagen besøger vi Kosovos Unesco Verdensarvs kloster, Decani. Udefra set påminder det om andre klostre, men indenfor imponeres man over enorme og farverige ikonmalerier, der har aner tilbage til 1300-tallet e.Kr. Denne kulturskat beskyttes af Kosovo Force, KFOR, som er en internationel fredsstyrke anført af NATO, der har som opgave at opretholde fred og sikkerhed i landet. Det aktive kloster fremstiller blandt andet snaps og vin, som sælges i den velassorterede klosterbutik.   

Efter åndelig føde er det på tide med frokost, som vi indtager i bakkerne Nord for klosteret, hvor kildevæld springer frem fra Prokletije, de Albanske alper på grænsen mellem Kosovo og Montenegro. I det klare vand stortrives ørreder, som avles i dambrug.  

Under eftermiddagen køres vi op ad sligrende alpeveje, krydser næste nationalgrænse og er tidligt om aftenen oppe på ca. 1000 MOH på Montenegro's bjerg Bjelasica ved skisportsstedet Kolasin. Stedet opbyggedes allerede under 1600-tallet af tyrkerne under det Osmanniske rige. Under mange decennier er folk valfartet hertil, såvel sommer som vinter, for den friske lufts skyld.  

Dag 7 - Shkodersøen og Adriaterhavet.  

Formiddagens rejse fra bjergenes højder og ned gennem Moraca kløften til havsniveauet er en uforglemmlig naturoplevelse. Floden Moraca har sin kilde i det Nordlige Montenegro ved foden af Rzacbjergene. Den flyder, falder og render 113 km fra Nord til Syd inden den munder ud i Skadar / Shkodersøen.  

Når vi kommer frem til søen kommer vi også til fiskelejet Virpazar, hvor vi forfrisker os med noget godt inden vi giver os ud på en bådtur. I den frodige jord omkring søen trives vinrankerne, og vel tilbage med fast jord under fødderne besøger vi en lokal vinproducent hvor vi bydes på vinsmagning og tilhørende snacks.   

Høje bjerge adskiller Shkodersøen fra havet, men en biltunnel giver os hurtig adgang til Adriaterhavskysten, hvor vi kan mærke de salte havsvinde, og hvis vejret tillader det kan vi tage et dyp i havet.  

Når solen går ned er det på tide at afrunde vores rundrejse og køre retur til Albanien, hvor vi bor i selve byen Shkoder ved Shkodersøens sydlige kyst. Vores hotel er enkelt og traditionelt men med en femstjernet atmosfære. Aftenens middag er også traditionel, og dertil serveres lokale drikkevarer.  

Dag 8 - Kulinariske Kallmet.  

Dette er vores sidste rejsedag, og for den morgenfriske kan en vandring i charmerende Shkoder anbefales, så man ser lidt af byens cafeer, kirker og moskeer.  

Når vi forlader Shkoder på vores rejse Sydover, kører vi igennem et af Albanien's grønneste landskaber, og her laver vi et stop i byen Kallmet. Byens tidligere borgmester erkendte bøndernes talenter og jordens frugtbarhed. Han forenende anstrengning med engagement og resultatet er blevet en glimrende vinproduktion under navnet Kantina Kallmeti. Vi prøvesmager to vine her, med ost og oliven som tilbehør. Dette bliver den sidste fælles skål på rejsen, inden det bliver på tide at køre den sidste strækning til lufthavnen i Tirana, hvor vi checker ind og rejser hjemad. 

Vigtigt om rejsen

I Grundprisen indgår:

Flyrejse Tirana t/r og øvrige transporter ifølge programmet. Del i dobbeltrum, måltider samt udflugter og entre ifølge program, hvis intet andet angives. Tema's rejseleder.

Valuta: 
Albanien: Lek (ALL)
Makedonien: Denars (MKD)
Kosovo: Euro (EUR)
Montenegro: Euro (EUR)

For mere information om valuta og kurser kontakt bank- eller vekslingskontor.

Kreditkort accepteres i de fleste butiker og serviceforretninger. I lokale markeder/kiosker gælder det om at have kontanter. Kontantautomater findes i de større byer.

Drikkepenge:
Drikkepenge indgår ikke i rejsens pris. Istedet anbefaler vi dig at beregne ca. 55 Euro til chauffører, restaurantpersonale og til diverse inkluderede aktiviteter. Betales på plads til vores rejseleder, som ordner fordelingen.

Klima og påklædning: Ingen formel påklædning kræves, men det værdsættes blandt de lokale, hvis man er konservativt klædt ved eksempelvist restaurantbesøg. På finere restauranter har man ikke kondi-sko på.

Vær obmærksom på, at kirker, klostre og moskeer besøges under rejsen, og der kræves lange bukser til mænd og at kvinder dækker knæene. Derudover ingen bare skuldre, så kortærmede t-shirts er minimum.

Under afrejser mellem maj og oktober varierer vejret meget. Konsulter gerne en lokal hjemmeside / vejrudsigt for en ide om hvad der gælder under din aktuelle rejse. 

Bemærk: Vi forsøger at have samme hotel på de enkelte steder for alle vores afrejser. Men for visse afrejser kan andre hotelalternativ forekomme. På trods af den officielle standard kan hotellerne opleves som simple og landtlige, hvilket hænger sammen med landenes arv fra den kommunistiske periode. En del af de bekvemmeligheder som vi nordboer tager for givet, er med andre ord ikke altid tilgængelige.

Byvandringer:

Vi anbefaler en god sko med gummisål til vandringer i de gamle bydele, så man har godt fodfæste på de blankslidte brosten. Noter at der kan blive tale om byvandringer på et par kilometer's afstand. Det er ofte kuperet, og det er almindeligt med brosten.

Øvrigt:

TEMA er et Skandinavisk rejsebureau, og grupperne er blandede svenske, norske og danske deltagere. Rejselederne er flest svenske (80%), og derudover norske og danske (10 % hver). Vi garanterer dansk rejseleder på visse afrejser.


Hotel/overnatning

Andre Rundrejser

ALT DETTE INDGÅR I REJSEN

 • Flyrejse t/r Skandinavien til Tirana
 • Samtlige overnatninger
 • 7 x morgenmad
 • 5 x frokoster
 • 3 middage
 • 1 x vinsmagning
 • Entreudgifter og udflugter ifølge programmet
 • Tema-rejseleder

REJSEFAKTA

Dag 1.

Flyrejse Skandinavien - Albanien. Bustransfer lufthavn - Tirana 19 Km. Velkomstmiddag. En overnatning på hotel i Tirana.

Dag 2.

Tirana - Berat, 170 Km. Byrundtur i Tirana og udflugt i Berat. Morgenmad, frokost og middag inkl. En overnatning i Berat.

Dag 3.

Berat - Ohrid, 225 Km. Besøg i Skt. Naum Klosteret og Bay of Bones. Morgenmad og frokost inkl. To overnatninger på hotel i Ohrid.

Dag 4.

Byvandring i Ohrid, morgenmad inkl.

Dag 5.

Ohrid - Pristina, 259 Km. Byrundtur i Skopje og Pristina. Morgenmad og frokost inkl. En overnatning på hotel i Pristina.

Dag 6.

Pristina - Kolasin, 250 Km. Besøg i Decani klosteret. Morgenmand og frokost inkl. En overnatning på hotel i Kolasin.

Dag 7.

Kolasin - Shkoder, 175 Km. Besøg ved, og bådfart på, Shkodersøen. Vinsmagning. Strandbesøg i Montenegro. Morgenmad og middag inkl. En overnatning på hotel i Shkoder.

Dag 8.

Shkoder - Tirana, 82 Km. Vinsmagning. Morgenmad inkl.

Andre Rundrejser